Akwarium zostało zalane 9 lutego. Do wody wlałem uzdatniacz do wody i bakterie co dostaliśmy od Aquela.
Zestaw aludekcor:
Akwarium standardowe 200l. 100x40x50
Oświetlenie T5 2x39
Filtracja filtr wewnętrzny: Aquael turbo filter 1000. Jak będą fundusze, zakup kubełka.
Grzałka: Aquael Comfortzone gold 200w.
Podłoże: żwir na to piasek.
Tło to mój pomysł i wykonanie. Jest to tło zewnętrzne znajduje się z tyłu i z boku akwarium. Tło jest, że styropianu na zaprawa klejowa. Korzenie w odcieniach brązu pomalowałem,a przestrzeń między nimi piaskiem okleiłem. Niestety na sucho ładnie wyglądało oświetlone, po zalaniu tła nie widać i trzeba będzie je doświetlić.
Parametry:
mierzyłem testami paskowymi. Pierwszy raz mierzyłem parametry i zmierzyłem 3 podstawowe: ph, kh, gh. Wiem, że kropelkowe lepsze pewniejsze, ale paskowe myślę ogólny pogląd dadzą na parametry. Jak Zoolek pomoże to zmierzę kropelkowymi. I takie parametry wyszły:
Ph-6,8
Kh-0
Gh- kolor podobny był i na skali było 3 albo 7.
Mam nadzieję, że sobie poradzę z parametrami i będę je umiał osiągnąć i utrzymać, że nie jest to trudne bardzo.
Flora:
Żabienice
Micorozium
Anubiasy
W planach dołożenie, bo w sklepie co dostaliśmy nie mieli pisti i mchu. I jak się uda na przód Żabienicę delikatną. Jak zasugerujecie może dołożę jakąś roślinę jeszcze.
Obsada:
-Zwinnik Blehera (Hemigrammus Bleheri) stadko 15 sztuk,
- Pielęgniczka żółta (Apistogramma borellii) harem,
- Otosek przyujściowy (Otocinclus affinis) stadko 12 sztuk,
-Kirysek Panda (Corydoras panda) stadko 12 sztuk,
W planach jak będzie miejsce myślę jakiś gatunek zbrojnika dołożyć. I jak żółte rewir ustawią to może dorzucę harem Boliwijskiej. Rybki zamówione jak zbiornik dojrzeje to odbierzemy.
W akwarium znajdują się też korzenie, gałązki i liście dębowe i groty z kokosa. Może dołożyć liści, nie chciałem przedobrzyć, by się bardzo ciemno w akwarium nie zrobiło za bardzo.
Pora na fotki:
Widok ogólny:

Podaję linka do galerii na Fb, gdzie jest fotorelacja z zakładania od produkcji tła, aż do zalania :
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.915708755170474.1073741828.100001940753984&type=3.
A wszedłem na forum bo chciałem pokazać, że niepełnosprawni też potrafią, koledzy z fundacji pomagali mi w zakładaniu. Ta pasja pomaga mi w niepełnosprawności zapominam przy niej o chorobach i jednocześnie podziwiam piękno podwodnego świata. I jak wyszło co sądzicie? I przy okazji mam pytanie jak wyżej pisze chciałbym dorzucić do obsady, jakieś zbrojniki. Czytając Magazyn Akwarium i przeglądając net, jest tyle tego i nie ogarniam tego. Czy mam jeszcze miejsce i jakie zbrojniki mógłbym dać i ile sztuk? Chciałbym spróbować jakiegoś innego gatunku niż zbrojnik niebieski i był łatwy w utrzymaniu. I jakiś ładny by się instruktorom spodobał też z fundacji. Pozdrawiam i przepraszam za błędy.